Снимка: Investor.bg

България не успява да подобри значително конкурентоспособността си, както през изминалата година, така и за последните пет. Страната ни заема 56-то място от общо 60 държави в Годишника на световната конкурентоспособност 2014 на швейцарския Институт за развитие на управлението. Това е само с една позиция по-нагоре от миналогодишната, когато е регистриран и най-слабият резултат на страната ни от включването й в класацията.

За 2014 г. изпреварваме само Гърция, Хърватия, Венецуела и Аржентина. На първо място за поредна година са САЩ, следвани от Швейцария, Сингапур и Хонг Конг.

За всяка от последните пет години страната ни се нарежда след 53-тата позиция. Най-доброто постижение на България е било през 2009 г., когато е заела 38-мо място.

„България е включена в Регистъра за изследвания на конкурентоспособността през 2006 г., което само по себе си е малко или много крачка напред - това, че сме сред първите 60. Това обаче, че сме на дъното в тази класация и то без да помръдваме почти от 5 години, вече не говори изобщо добре за българската икономика“, коментира резултатите при представянето им днес Мартин Цанов, анализатор на икономическата програма от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

През тази година България е подобрила експортните си позиции, като в същото време публичните финанси остават стабилни от макроикономическа гледна точка.

Дългосрочните фактори за конкурентоспособност като околна среда, инфраструктура и здравеопазване, както и показателите за ефективност на бизнес процесите, като управленски практики и нагласи, са сред най-ниско оценените.

„Заемаме челни позиции по цени, тоест в България цените на продуктите са едни от най-ниските. Това обаче в нашия случай не е положителен момент, тъй като това не е фактор, който може да дърпа икономиката напред“, каза Мартин Цанов.

„Осъществяваме и огромен скок по нарастване на българския износ, но това отново не е повод за радост, тъй като една от причините е и ниско потребление в България“, поясни Цанов.

Така тези по принцип положителни показатели за нас се оказват по-скоро отрицателни, тъй като показват изтичане на капитали, смятат експертите от ЦИД.

Вижте целия материал в сайта на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase